Palatul Brukenthal, un bun dat peste veacuri

Toamna se apropie cu pasi repezi si dacă nu ai facut-o pana acum, inca mai ai timp sa-ti programezi o vacanta in zonele pitoresti din România. Tu poti rezista bucuriei de a privi coloristica de poveste a peisajelor tomnatice si a zilelor cu soare fix atat cat trebuie? 

Daca nu te poti hotari intre un city break intr-un oras plin de viata sau un weekend linistit petrecut intr-o zona cu multa natura, iti oferim o a treia varianta. Se spune că atunci cand doi se cearta, al treilea castiga, nu? 

Ce-ar fi sa respiri un aer medieval si totusi sa te bucuri de cateva facilitati moderne la Palatul Brukenthal din Avrig? 

Pentru pasionatii de istorie sau pentru impatimitii povestilor, vom prezenta in continuare cateva aspecte despre viata de odinioara a palatului Brukenthal din Avrig si vom arunca o scurta privire la activitatea celui ce a adus prestigiul locului, Baronul Samuel Von Brukenthal, (mai ales ca in curand se vor aniversa 300 de ani de la nasterea acestuia) 

Edenul din Transilvania

Despre frumusetea orasului Sibiu, ce transcende secole intregi de civilizatie, s-a dus vestea in toata Europa. In apropierea Sibiului, insa, mai exista un loc ce pastreaza inca ecourile unor vremuri glorioase, pline de domnite elegante si de petreceri fastuoase si opulente. 

Palatul Brukenthal din Avrig, supranumit și „Edenul din Transilvania” a fost in timpuri demult apuse, resedinta de vara a baronului Samuel Von Brukenthal, guvernatorul Principatelor Transilvaniei de la sfarsitul secolului 18. 

Odinioară, aici puteau fi admirate plante exotice rare precum aloe, lamai, portocali, ananasi, curmali, smochini sau chiar plante de cafea. Se cultivau peste 100 de soiuri diferite de piersici peri sau meri, unele dintre ele fiind aduse in premiera in regiunea Transilvaniei.

Se spune ca atractia principala era o specie de cactus ce inflorea o singura data pe an, pe nume Regina Noptii. Momentul era de obicei sarbatorit printr-o receptie impresionanta, oferita oaspetilor de seama, mesele imbelsugate fiind pregatite cu legume si fructe obtinute chiar de pe aceasta proprietate.

Tot in acea perioada, parcul era strabatut de o retea de parauri care alimenta fantanile arteziene si jocurile de apa. Legendele locului spun ca aici se relaxau distinsii oaspeti ai baronului, ascultand muzica, participand la seratele si recepțiile oferite in cinstea lor, admirand florile, copacii si plantele aromatice ce cresteau in gradinile luxuriante. Bogatii vremurilor jucau sah sau trick-track, un fel de joc de table, iar la fiecare serata si receptie, baronul obisnuia sa organizeze si focuri de artificii.

Daca te hotarasti sa petreci o zi sau chiar un weekend in atmosfera de basm a palatului, cu siguranta te va incanta garderoba pusa la dispozitie. Te poti costuma cu hainele specifice acelor vremuri si sa intri cu adevarat in pielea unei domnite elegante sau a unui june galant. Totodata, amatorii de distractie au aici la dispozitie un cort special pentru organizarea de evenimente festive.

Hrana atat pentru suflet, cat si pentru trup

Putini stiu despre pasiunea baronului Brukenthal pentru agricultura si zootehnie. Lui ii datoram cultura cartofului si cultivarea trestiei de zahar si a trifoiul in Ardeal. Dincolo de pasiunea sa pentru frumos si pentru plantele exotice, intentia baronului a fost si cea de a stimula agricultura si de a imbunatati conditiile de viata pentru populatie. 

Astfel, aducand noi rase de animale si specii de legume si fructe din toata lumea, baronul Brukenthal a pus bazele unui model evoluat de agricultura, care a contribuit la cresterea prestigiului regiunii.

In prezent, oaspetii palatului se pot delecta cu preparate ce pastreaza cat mai mult din gustul traditional, precum supa cremă de cartofi cu sos de hrean si clatitele cu compozitie de cartof ras cu sos de miere.  

Insa Oranjeria, locul care acum deserveste drept hotel si restaurant, a fost initial o sera unde baronul crestea peste 1000 de lamai si portocali. Aspectul sau medieval dar totusi modern a fost dobandit abia in 2012, dupa renovare si restaurare. 

Raiul indragostitilor

O serie de povesti locale ce s-au transmis de la o generatie la alta spun ca arborii seculari din gradina au fost, de-a lungul timpului, martorii mai multor povesti de iubire. Asta pentru ca in apropierea palatului exista o gara ce in trecut a fost intens tranzitata.

Se spune ca oamenii ce erau in trecere prin zona si zaboveau cateva zile sa admire celebrele gradini, legau din cand in cand si prietenii romantice, desfatate cu vorbe de alint in preajma arborilor ce serveau drept paravan. 

Legenda sau nu, vestea romantismului locului s-a raspandit si tot mai multe cupluri aleg palatul Brukenthal drept locul ideal de a-si pecetlui iubirea. Si cum acest eveniment nu poate trece fara a respecta macar o traditie aducatoare de noroc, mirii trebuie sa arunce doi banuti in Fantana Sanatatii in momentul in care se casatoresc si apoi sa-si puna o dorinta. Sa le fie de bine in viata si in relatie. 

Chiar daca palatul nu mai are verva perioadei medievale, ramane totusi o destinatie ce merita vizita si vazuta macar pentru farmecul de odinioara si a faimei baronului Brukental.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *